Trillende spieren in rust

Benigne fasciculation syndroom (BFS) ofwel trillende spieren in rust, is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door het onvrijwillig trillen van verschillende willekeurige spieren in het lichaam. De spiertrekkingen kunnen optreden in elke vrijwillige spiergroep, maar komen het meest voor in de oogleden, armen, benen en voeten. Ze kunnen kan echter ook voorkomen in de tong.De spiertrekkingen kunnen incidenteel zijn of vrijwel voortdurend. Meestal veroorzaakt het opzettelijk bewegen van de betrokken spier of spieren een verbetering en het onmiddelijk stoppen van de fasciculaties, maar ze kunnen terugkeren zodra de spier weer in een rusttoestand komt.

 

De klachten

De bewegingen zijn vaak niet echt opvallend voor omstanders, hoewel een voortdurend knipperen oog behoorlijk lastig kan zijn. Ook onverwachte bewegingen in de armen of benen kunnen heel vervelende gevolgen hebben. Patienten met trillende spieren in rust klagen meestal ook over vermoeidheid, spierpijn, angst en meer opvallend, een brok in de keel, Globus pharyngis. Ook een prikkelend gevoel en het ?in slaap vallen?  van ledematen komt voor. Hoewel er een mogelijk verband bestaat tussen de aandoening, lichaamsgewicht en de lengte van de patient, het niveau van angst en een tekort aan magnesium, is de oorzaak van de trillende spieren in rust onvoldoende bekend.

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt meestal gesteld door middel van het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken van de spiertrillingen. Hoewel het mogelijk is de spiertrillingen met medicijnen te onderdrukken is het medicijn vaak erger dan de kwaal. De medicijnen die worden voorgeschreven worden bijvoorbeeld ook gebruikt ter bestrijding van toevallen.  Het beste geneesmiddel lijkt te zijn, het bestrijden van de angst en het voorkomen van stress. Wanneer een tekort aan magenesium kan worden vastgesteld is de behandeling eenvoudig.